Thursday, December 31, 2009

Yeni Yiliniz Kutlu olsun Arkadashlar!!! Size mutlu seneler diliyorum .
Guljahan

Thursday, December 24, 2009

Ispanakli turkmen mantisi

Malzemeler:
300g ispanak kucuk dogralmish
1 sogan kucuk dogralmish
tuz,karabiber
hamuru icin:
1,5 su bardagi ilik su
tuz
aldigi kadar un
uzeri icin:
yogurt
tereyagda kavrulmush nane ile pulbiber

Onceden ic harcini hazirlayorus. Sogany siviyagda kavurup sicakligna ispanagin uzerine koyun ve tuz,karabiber ilave edrek elnizle iyice karishtirin(ispanagin iyice ezilip suyu cikmasi lazim). Sonra hamur malzemesinden hamur yapin ve yumurta ululygynda parca alyp merdane ile acyn(hamurun kalinligi 2mm olmali)ve kare sheklinde kesiniz. Ortasina ic harcini koyarak 4 burcuny birleshdirin sonrada iki burcuny. Diger hamurlarida oyle yapin ve pishircek kabunuza biraz siviyak koyun ve mantylan alty setrleshene kadar orta ateshte kavurun. Sonra mantylaryn yarsindan gecene kadar kaynamish su ilave ediniz ve biraz tuz koyup kapagini kapatin ve suyunu cekene kadar pishirin. Pishtikden sonra uzerine yogurt ve tereyagda kavrulmush nane ile pulbiberi kuyun. Afiyet olsun.

Kolay kavrulmush tavuk

Malzemeler:
2-4 tane tavuk kanati veya budu
1 potates
1 sogan
1 biber
1 yk domates veya biber salca(1 su bardak su ie suvlandirilmish)
tuz,karabiber,siviyag
Pishircek kabunuza biraz siviyag koyun. Tavugu yikayin, sogany,potatesi,biberi dograyin ve hepsini pishircek kabunuza koyun. Tuz,karabiber ekleyin ve uzerinden domates salcany koyun ve kabun kapagini kapatarak orta atesht 1 sagan pishirin. Afiyet olsun.

Mantarli pizza tarifi

Malzemeler:
hamuru icin:
1 yumurta
2,5 su bardagi un
0,5 cay bardagi siviyag
2 yemek kashik yogurt
0,5 cay bardagi sut yada su
1 yemek kashik kuru maya
1 cay kashik seker
uzeri icin:
2 yemek kashigi ketcup olmazsa 2 yemek kashigi siviyag ile suvlandirlan 1 domates salcasi
1 orta boy sogan kucuk dogralmish
2 orta boy domates
2 orta boy biber
300g mantar
zeytin, karabiber
kashar peynir, tuz
Suti ilitin ve sute mayani ve shekeri ilave edip 15 dakika bekletin. Hamur yapicak kabunuza unu koyun ve ortasini havuz gibi aciniz ve hamur malzemelen hepsini koyup hamur edin. Hamur ikiye cikana kadar ilik yerde bekletin uzerini orterek. Uzeri icin malzemeleri dograyin. Tepsiye aluminum folya yazin ve yaglayin. Hamuru tepsiye gecirin ve elinizi yaglayarak hamuru elinizle acyn (yani pizzany nasil yufka etmek isterseniz hamuru o kadar aciniz). Ondan sonra catal ile hamuru 10-15 yerinden cumdurun. Sonra ketcup olmazsa hazirladiginiz domates salcany surun uzerine. Ondan sonra mantar,sogan,biber,domates,zeytin koyun ve biraz tuz ve karabiber sepin ve onceden 380F istilmish firinda 20dakika pishirin. Sonra uzerine peynir koyup tekrar firina verin. (peynir ereyene kadar)Afiyet olsun.

Thursday, December 17, 2009

Keta tarifi

Malzemeler:
200g tereyag
3 su bardagi un
1 yumurta
200g smetana
1 tatli kashigi karbonat
Ici icin:
1 su bardagi sheker
200g eretilmish tereyag
1-1,5 su bardagi un
Hamuru icin disinda yumushan tereyag ile unu karishtirin. Sonra diger malzemeleri koyun ve hamur edin. Ic harci icin eretilmish tereyag ile shekeri karishtirin .Sonra unu ilave edin (unu cok koymayin,yagli koyu olmasi lazim,hamur olmamali). Hamuru dorte ayirin ve merdane ile acin. Icine ic harcini yazin ve rulo sheklinde sarin ve 2cm kesiniz. Onceden isitilmish 350F firinda pishirin. Afiyet olsun.

Masam arkadashlarimi bekliyor


Etli kolay firin yemek

Malzemeler:
300g et
2 potates
1 buyuk sogan
1 biber
3 domates(kabugu soyulmush)
siviyag,karabiber,tuz
Eti,potatesi,sogany,biberi dograyin ve karishtirin. Tuz,karabiberi, yagi ilave ediniz ve karishtirin. Sonra pishircek kabiniza koyun ve ustuni aluminum folya ile kapatin ve 380F 1 sagat pishirin.Afiyet olsun.

Ispanakli borek



Malzemeler:
1 phyllo dough#4
ispanak 300g
sogan 1 kucuk dogralmish
1/2 su bardagi ogratilmish beyaz peynir
tuz,karabiber
Sosu icin:
50ml zeytin yag
2/3 su bardagi sut
1/2 su bardagi su
2 yumurta
1 cay kashigi tuz
Tabaga biraz yag koyun ve sogani kavurun. Sonra ispanagi ilave ediniz ve suyunu cekene kadar kavurun. Biraz tuz ile karabiberide ilave ediniz. (ispanak yapraklari kucuk olursa dogramaya gerek yok direk koyabilirsiniz, buyuk olursa 3-4 bolege boluniz). ispanak suyunu cektikden sonra altini kapatip sogumaya birakin. Sonra peyniri koyup karishtirin.Tepsiye alumin folya yazyn ve yag surun. Resimdeki gibi iki tane yufkany tepsiye serin ve uzerine sos surun. Bunu 7 kere tekrar yapin(tepside 14 yufka olacak). Ama her iki yufkadan sonra sos surmeyi unutmayin. Sonra ic harcini kayunuz ve tekrar iki yufkadan sos surerek koyunuz. En ust yufkayanin uzerine kalmis sosu guyunuz. Suzamda sepebilirsiniz.Ondan sonra 350F firinda yuzi kizarana kadar pisirin.

Pirozhki

Malzemeler:
hamuru icin (ben hamuru ekmek makinesinde ekmek hamuru gibi yapyorum)
makinede yaparsaniz 1 ekmeklik hamur
elde yaparsaniz
2 su bardagi ilik su
1,5 tatli kashigi kuru maya
tuz,aldigi kadar un, karabiber
Ici icin:
400g kiyma
1 sogan kucuk dogralmish
biraz maydanoz kucuk dogralmish
1/2 su bardagi sut

Hamur yapip ikiye cikana kadar bekletin. Ic malzemelri karishtirin. Hamurdan yumurtadan biraz kucuk parcalar alyp merdane ile acyn. Sonra yarsyna kadar ic malzemeden koyarak kenarlaryny catal ile birleshtirin. Tabaga biraz sivi yag koyun ve orta ateshte pishirin yuzi kizarana kadar. Sonra eylesine ovurin ve pishirin.(yag azalirsa birazdan ekleyin,az yagda pishiseniz guzel olur). Afiyet olsun.

Firinda tavuk budu

Malzemeler:
4 tane tavuk budu
1 havuc
2-3 potates
3 domates(kabugu soyulmush)
1 sogan
tuz,pulbiber,karabiber,siviyag
1 limon
2 dish sarimsak
Havucu,potatesi, sogany temizleyip buyuk buyuk dograyin. Domatesleri kare sheklinde dograyin, sarimsagi kucuk dograyin ve hepsini karishtirin. Tuz, pulbiber,karabiber, yagda ilave edin ve karishtirin. Tavugu pishircek kabiniza tavuk butlaryny koyun ve uzerinden limonyn suyunu kuyun. Limon suyu tavuk butlarnin her yerine varsin. Sonra diger malzemelride koyun ve agzyny aluminum folya bilen orterek 380F 1,5 sagat agzyny hic acmazdan pishirin. Afiyet olsun.

Wednesday, December 16, 2009

Mercimek corbasi

Malzemeler:
1 havuc rendelenmish
1 kucuk sogan kucuk dogralmish
1 potates rendelenmish
1 su bardagi mercimek
5-6 su bardagi kaynamish su
yag,tuz,nane,karabiber
Tencereye yag alyn ve sogany kavurun. Sonra potates, havuc ilave ediniz ve biraz kavurun. Ondan sonra yikalmish mercimegi ekleyin ve kashikla karishtirip kaynamish su ilave ediniz.Mercimek pishene kadar pishirin. Corba biraz koyu olursa kaynamish su ilave ediniz. Mercimek pishtikden sonra tuzuny ayarlayin ve mikserle karishtirin. Sonra nane ile karabiber ilave ediniz ve sicakligina servis yapin.

Incirli tatli


Malzemeler:

Kek:
6 adet kuru incir, suda ıslatılmış, ufak doğranmış
1 su bardağı ceviz içi
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı un
3 yumurta
1 paket (1tatlı kaşığı) kabartma tozu

Şerbeti:
1,5 su bardağı su
1 yemek kaşığı nescafe
yarım su bardağı toz şeker

Muhallebi:
2 yemek kaşığı nişasta
2 yemek kaşığı un
1lt süt
5 yemek kaşığı toz şeker
inmeye yakın 50gr tereyağı
piştikten sonra 1 poşet toz krem şanti

Hazırlanması:

Kek için yumurta ve şekeri çırpın, cevizi, unu, kabartma tozunu ekleyip karıştırın. En son inciri ekleyip dikdörtgen borcama dökün ve 160C de pişirin (incirden dolayı düşük ısıda pişmesi gerekiyor).
Pişerken krem şanti haricindeki malzemelerle muhallebiyi yapın. Piştikten 5 dakika sonra 1 poşet toz krem şantiyi ekleyip mikserle çırpın.
Kek piştikten sonra 3-4 dak. havalandırın.
Şerbet malzemelerini karıştırıp (pişirmeden) kekin üzerine dökün. 5 dakika sonra muhallebiyi üzerine yayın, buzdolabında 2-3 saat bekletin.

Tuesday, December 8, 2009

Kolay rulo



































































Malzemeler:

5 yumurta
1 su bardagi un
1 su bardagi sheker (benim su bardagim 250ml)
1/2 tatli kashigi karbonat (sirke ile oldurulmish)
1/3 tatli kashigi tuz

Yumurtalari mikserle iyice chitpin. Sonra shekeri ilave edin. Ondan sonra karbonat, tuz ve uny ileve edip iyice mikserle cirpin. Tepsiye alumin folya yazyn ve yaglayin. Hazirladik karishimi tepsiye kuyun ve onceden 400F isitilmish firinda 9-10 dakika pishirin. Pishtikden sonra hemen tepsiden alyp uzerine krema surun ve rulo shekilinde sarayin ve sogumaya birakin. Ben ichi icin krem shanti kullandim.
Note: Karbonati sirke ile oldurmek icin karbonati kashiga aldiktan sonra uzerine 1-2 damla sirke damdirin.











Yufka mantisi
















Malzemeler:

1 Phyllo dough#4
300g kiyma
1 buyuk sogan
1 chay bardagi siviyag
1 chay bardagi ayran
tuz, karabiber
biraz maydanoz,tereyag, nane,pulbiber

sogany, maydanozy ushak dograyin ve kiyma ile karishtirin. Tuzuny ve biberinide ayarlayin. Iki tane yufkany serin ve uzerine ayran, sonra sivi yag surun. Sonra yufkanyn kenaryna kiymaly ich harci koyunuz(resimdeki gibi) ve rulo shekilinde sarayin ve tepsiye koyun. Tepsiye koymazdan once tepsiye alumin folya yazyn ve yaglayin. Tepsiye koytukdan sonra 2cm ginishlikde kesiniz. Yufkalar bitince bunlari tekrarlayin ve hepsinin uzerine siviyag surun. Ondan sonra 380F isitilmish firinda uzeri kizarana kadar pishirin. Pishtikden sonra mantilari servis tabagina alin, uzerine sarimsakli yogurt ve tereyagynda kavrulmush nane ile pulbiberi guyunuz. Afiyet olsun.

Monday, November 30, 2009

Kolay kek




Malzemeler:
3 yumurta
1 su bardagi sheker
1+1/2 su bardagi un
4 yemek kashigi tereyag
1 su bardagi smetana
1 paket kabartma tozu
2 yemek kashigi kakao

Yumurtalari mikser ile iyice cirpin. Sonra shekeri ilave ederek cirpin. Sonra un, tereyag, smetana, ve kabartma tozu ilave edin ve mikserle iyice karistirin. Karistirdiktan sonra karishimi ikiye ayriniz ve birisine kakao ilave edip mikserle cirpin. Kek kalibina iyice yag surun ve ilk kakaoly karishimi sonra kakaosyz karishimi kek kalibine guyunuz ve onceden isitilmish 350F firinda yuzi kizarana kadar pishirin.






Monday, November 23, 2009

Kiymali borek






















Malzemeler:

1lb Phyllo pastry
250g kiyma
1 sogan
2 domates
1 biber
duz,karabiber

Sosu icin:
50ml zeytin yag
2/3 su bardagi sut(benim bardagim 250ml)
1/2 su bardagi su
2 yumurta
1 cay kashigi tuz

Biberi, sogani kucuk dograyin, domateslerin kabugunu soyun ve onlarida dograyi. Tabaga biraz yag guyarak kiymani, sogani ve biberi kavurun. Kavrulunca domates,tuz, karabiberi ilave ediniz ve biraz daha kavrunuz. Sos icin malzemelerin hepsini karishtirarak sos hazirlayin. Tepsiye alumin folya yazyn ve yag surun. Resimdeki gibi iki tane yufkany tepsiye serin ve uzerine sos surun. Bunu 7 kere tekrar yapin(tepside 14 yufka olacak). Ama her iki yufkadan sonra sos surmeyi unutmayin. Sonra kavrulmus kiymayi ilave ediniz ve tekrar iki yufkadan sos surerek koyunuz. En ust yufkayanin uzerine kalmis sosu guyunuz. Suzamda sepebilirsiniz.Ondan sonra 350F firinda yuzi kizarana kadar pisirin.






Friday, November 20, 2009

Makarna yemegi


Malzemeler:

Buyuk makarna 400g
kiyma 200g
orta boy sogan
1 yemek kasigi domates salca
tereyag

Tencerede su kaynatin. Kaynamis suya tuz, biraz tereyag ve makarnalari ekleyin. Basga bir gapda kiyma ile sogani kucuk dograyip kavurun. Kiyma ve sogan pistikden sonra salcayi ekleyip biraz kavurup altyny kapatin. Makarna pistikden sonra suyunu suzun ve makarnali tencereye pismis kiymani ve biraz tereyagi ekleyip 5 dakika kavurun. Sicakligna servis yapin.

Baklava




Malzemeler:



Phyllo Dough #4(454g)
200g erimis margarin
ceviz
1/2 su bardagi siviyag

Serbeti:
2+1/4 su bardagi seker(benim su bardagim 250ml)
2+1/4 su bardagi su
1/2 limon suyu

Serbeti hazirlayip sogumaya birakin. Ben ilik oldugunda serbeti buz dolabyna koyuyorum. Tepsiye 10 kat yufkani koyun ve margarinin yarisini surun. Sonra 8 tane yufkany koyun ve kalan margarini surup ceviz sepin(resimdeki gibi). Ceviz septikden sonra kalan 10 yufkanyda koyup barlavany istediginiz sekilde kesiniz ve uzerine siviyagy dokunuz. Firini onceden 330F getiriniz ve pisirin. Pistikden sonra disinda 10 dakika bekletip sonra soguk serbeti kuyunuz. Baklavanyn iyice kizarmasini isterseniz uzeri icinde margarin kullanin, o zaman 250g margarin lazim olucak, firinide 225F getiriniz (yaklasik 40-50dakikada pisiyor)

Wednesday, November 18, 2009

Yalanci tavuk gogsi


Malzemeler:

150g margarin
1 su bardagi un
1,5 su bardagi seker
1litre sut
1 paket vanilya(5g)

Tencerede margarini eretin ve unla 1 dakika orta ateste karistirin. Sonra vanilyadan vasga malzemeleri ekleyin ve 9 dakika surekli karistirin. Sonra vanilyani ekleyin ve 1 dakika karistirip altini kapatin. Hazir tavuk gogsinizi buyuk boy borcama kuyunuz. Ben uzerini tarcinla susledim. (Isterseniz tavuk gogsini guymazdan once borcama biskuvileri kirarak koyabilirsiniz. Sonra servis tabagina alty ustde olarak sekilde koyucaksiniz.) Ilidiktan sonra buz dolabinda sogutun.

Sekerpare




Malzemeler:
250ml tereyagi
1 su bardagi seker pudrasi (benim su bardagim 250ml)
2 yumurta sarisi
1/3 su bardagi irmik
2 su bardagi un
1 tatli kasigi karbonat
ceviz 22 tane

Serbeti:
1 su bardagi su
1 su bardagi seker
1/4 limon suyu

Onceden serbeti hazirlayip sogumaya birakin(buz dolabinda sogusa daha guzel). Tereyagi eretin ve seker pudrasi ile karistirin. Sonra yumurta sarisini ekleyin ve karistirin. Karistirdiktan sonra kalan malzemeleride ekleyin ve yumsak hamur yapin. Hamurunuzu bezle ortup 15 dakika dinlendirin. Sonra hamuru 22 tane parcalara ayriniz ve tepsiye duzun. Ben tepsiye folyo koydum. Cevizleride her sekerparenin uzerine koyunuz ve 375F pisirin. Pistikden sonra soguk serbeti uzerlerine dokun.