Monday, November 30, 2009

Kolay kek




Malzemeler:
3 yumurta
1 su bardagi sheker
1+1/2 su bardagi un
4 yemek kashigi tereyag
1 su bardagi smetana
1 paket kabartma tozu
2 yemek kashigi kakao

Yumurtalari mikser ile iyice cirpin. Sonra shekeri ilave ederek cirpin. Sonra un, tereyag, smetana, ve kabartma tozu ilave edin ve mikserle iyice karistirin. Karistirdiktan sonra karishimi ikiye ayriniz ve birisine kakao ilave edip mikserle cirpin. Kek kalibina iyice yag surun ve ilk kakaoly karishimi sonra kakaosyz karishimi kek kalibine guyunuz ve onceden isitilmish 350F firinda yuzi kizarana kadar pishirin.






Monday, November 23, 2009

Kiymali borek






















Malzemeler:

1lb Phyllo pastry
250g kiyma
1 sogan
2 domates
1 biber
duz,karabiber

Sosu icin:
50ml zeytin yag
2/3 su bardagi sut(benim bardagim 250ml)
1/2 su bardagi su
2 yumurta
1 cay kashigi tuz

Biberi, sogani kucuk dograyin, domateslerin kabugunu soyun ve onlarida dograyi. Tabaga biraz yag guyarak kiymani, sogani ve biberi kavurun. Kavrulunca domates,tuz, karabiberi ilave ediniz ve biraz daha kavrunuz. Sos icin malzemelerin hepsini karishtirarak sos hazirlayin. Tepsiye alumin folya yazyn ve yag surun. Resimdeki gibi iki tane yufkany tepsiye serin ve uzerine sos surun. Bunu 7 kere tekrar yapin(tepside 14 yufka olacak). Ama her iki yufkadan sonra sos surmeyi unutmayin. Sonra kavrulmus kiymayi ilave ediniz ve tekrar iki yufkadan sos surerek koyunuz. En ust yufkayanin uzerine kalmis sosu guyunuz. Suzamda sepebilirsiniz.Ondan sonra 350F firinda yuzi kizarana kadar pisirin.






Friday, November 20, 2009

Makarna yemegi


Malzemeler:

Buyuk makarna 400g
kiyma 200g
orta boy sogan
1 yemek kasigi domates salca
tereyag

Tencerede su kaynatin. Kaynamis suya tuz, biraz tereyag ve makarnalari ekleyin. Basga bir gapda kiyma ile sogani kucuk dograyip kavurun. Kiyma ve sogan pistikden sonra salcayi ekleyip biraz kavurup altyny kapatin. Makarna pistikden sonra suyunu suzun ve makarnali tencereye pismis kiymani ve biraz tereyagi ekleyip 5 dakika kavurun. Sicakligna servis yapin.

Baklava




Malzemeler:



Phyllo Dough #4(454g)
200g erimis margarin
ceviz
1/2 su bardagi siviyag

Serbeti:
2+1/4 su bardagi seker(benim su bardagim 250ml)
2+1/4 su bardagi su
1/2 limon suyu

Serbeti hazirlayip sogumaya birakin. Ben ilik oldugunda serbeti buz dolabyna koyuyorum. Tepsiye 10 kat yufkani koyun ve margarinin yarisini surun. Sonra 8 tane yufkany koyun ve kalan margarini surup ceviz sepin(resimdeki gibi). Ceviz septikden sonra kalan 10 yufkanyda koyup barlavany istediginiz sekilde kesiniz ve uzerine siviyagy dokunuz. Firini onceden 330F getiriniz ve pisirin. Pistikden sonra disinda 10 dakika bekletip sonra soguk serbeti kuyunuz. Baklavanyn iyice kizarmasini isterseniz uzeri icinde margarin kullanin, o zaman 250g margarin lazim olucak, firinide 225F getiriniz (yaklasik 40-50dakikada pisiyor)

Wednesday, November 18, 2009

Yalanci tavuk gogsi


Malzemeler:

150g margarin
1 su bardagi un
1,5 su bardagi seker
1litre sut
1 paket vanilya(5g)

Tencerede margarini eretin ve unla 1 dakika orta ateste karistirin. Sonra vanilyadan vasga malzemeleri ekleyin ve 9 dakika surekli karistirin. Sonra vanilyani ekleyin ve 1 dakika karistirip altini kapatin. Hazir tavuk gogsinizi buyuk boy borcama kuyunuz. Ben uzerini tarcinla susledim. (Isterseniz tavuk gogsini guymazdan once borcama biskuvileri kirarak koyabilirsiniz. Sonra servis tabagina alty ustde olarak sekilde koyucaksiniz.) Ilidiktan sonra buz dolabinda sogutun.

Sekerpare




Malzemeler:
250ml tereyagi
1 su bardagi seker pudrasi (benim su bardagim 250ml)
2 yumurta sarisi
1/3 su bardagi irmik
2 su bardagi un
1 tatli kasigi karbonat
ceviz 22 tane

Serbeti:
1 su bardagi su
1 su bardagi seker
1/4 limon suyu

Onceden serbeti hazirlayip sogumaya birakin(buz dolabinda sogusa daha guzel). Tereyagi eretin ve seker pudrasi ile karistirin. Sonra yumurta sarisini ekleyin ve karistirin. Karistirdiktan sonra kalan malzemeleride ekleyin ve yumsak hamur yapin. Hamurunuzu bezle ortup 15 dakika dinlendirin. Sonra hamuru 22 tane parcalara ayriniz ve tepsiye duzun. Ben tepsiye folyo koydum. Cevizleride her sekerparenin uzerine koyunuz ve 375F pisirin. Pistikden sonra soguk serbeti uzerlerine dokun.

Monday, November 16, 2009

Kolay Pogaca


Mazlemeler:
250 ml ilik sut
cay bardagnin yarsindan cok az siviyag
cay bardagnin yarsindan cok az ilik su
1 tatli kasigi margarin
3 tatli kasigi kuru maya
1 cay kasigi tuz ve seker
beyaz peynir ve maydanoz
1 yumurta
Peynir ile kucuk dogralmis maydanozy karistirin

Malzemeleri karistirarak kulak memesi gibi yumusak hamur yapin ve dinlendirmeden yumurta ululygynda parcalar ayirirak elinizle aciniz ve icine peynir goyun. Sonra hamurun iki kenarini kapatin. Yaglanmis tepsiye duzun ve 15 dakika bekletin. Sonra yuzune yumurta sarisini surun. Firini 350F getirerek pisirin.

Saturday, November 14, 2009

Turkmen mantisi




Malzemeler:

350g koyun eti
1 buyuk potates
1 buyuk sogan
karabiber, tuz, biraz su

Hamuru:
1-1,5 su bardagi ilik su
1 tatli kasigi tuz
aldigi kadar un

Eti, sogani ve potatesi kucuk dograyin ve karistirin. Istediginiz baharatlari ekleyin(biraz su ekleyin). Hamur malzemeleri karistirin ve ele yelmesmecek yumusak hamur yapin. Hamurunuzy bekletmezden yumurtadan biraz ulu parcalara ayriniz. Parcalari merdane ile kalinligi 3mm kadar gelinceye aciniz. Acdiginiz hamuru kare shekilinde kesiniz(resimdeki gibi), ortasina ic harci koyarak 4 burcunu birleshtirin sonrada iki burcunu birleshtirin. Mantyni nasil tabada yapmak isreseniz o tabaya sigicak mantini yaptikdan sonra tabaya biraz yag kuyun ve mantylari duzun ve orta ateshte mantylaryn alty biraz kizarana kadar kavurun(mantynin alty cok az kizasin) sonrada kaynamish su ilave edin (su mantynyn yarsyndan gecene kadar). Tabayin altyny biraz kisa ateshe getirin ve kapagini kapatarak manty suyunu chekene kadar pishirin. Pishtikden sonra sarymsakli yogurt ve tereyagynda kavrulmush nane ile pul biber ile servis yapin.

Revani tatlisi


Malzemeler:
3 yumurta
1 su bardagi seker
1 su bardagi yogurt
1 su bardagi irmik
1 su bardagi un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 cay bardagi siviyag

Serbeti icin:

2 su bardagi seker
2 su bardagi su
1/2 limon suyu

Serbeti 15 dakika kaynatin ve sogumaya birakin(serbeti biraz onceden hazirlayip buz dolabynda bekletseniz daha guzel). Yumurtalari mikserle iyice cirpin. Sonra sekeri ilave ediniz. Yumurta ile sekeri cirptiktan sonra diyar malzemelri ilave ediniz. Pisircek tabanizi yaglayin ve onceden isitilmis 350F veya 170C usti kizarana kadar pisirin ve pistikten sonra soguk serbeti kuyun.

Yesil mercimekli eriste corbasi


Malzemeler:

1 su bardagi yesil mercimek
1,5 su bardagi hazir eriste
1 orta boy sogan
kirmizi biber, tuz, yag, nane
1 yemek kasigi salca

Sogany kucuk dograyin ve yagta kavurun. Soganlar kovrulunca mercimegi ve salcayi ekleyip biraz karistirin. Sonra su ilave edin ve mercimekler piserine kadar orta ateste kaynatin. Mercimekler pistikten sonra eriste, tuz, kirmizi biberi ilave ediniz. Eriste pistikden sonra nane ile servis yapin. (resimdeki corbada ben mercimegi fazla koymusum :))

Yogurt corbasi


Malzemeler:
1 yemek kasigi un
15 yemek kasigi yogurt
1/2 su bardagi pirinc
orta boy sogan
kiyma, tereyagi, maydanoz
tuz, karabiber, kaynamis su

Kiyma ile karabiberi karistirin ve kucuk toplar hazirlayin. Sonra tencereye un ve yogurty ileve edip yuksek ateste kaynayincaya kadar surekli karistirin. Kaynadiktan sonra kaynamis su ekleyin(1 litre gibi) ve 1 dakika kaynatip pirinci ekleyip 10 dakika orta ateste karistirarak kaynatin. Sonra kiymadan hazirladiginiz toplary ekleyip piserine kadar karistirin. Ayra bir tabada sogany kucuk dogran ve tere yagiyla kavurun pembelesene kadar. Corba hazir olduktan sonra kovrulmus sogany, tuz ve kucuk dogralmys maydanozy ekleyip 1 dakika kaynatin ve altyny kapatin. Corbanyz koyu olursa kaynamis su ilave edebilirsiniz. Sicakligina servis yapin.

Friday, November 13, 2009

Turkmen pilavi




Malzemeler:



400 g et ( ben tavuk kanatlarini kullandim)
1 su bardagi siviyag
2 tane havuc
2 su bardagi pirinc
1 kuru sogan
kaynamis su


Eti dograyip tuzlayin ve tencereye yagi ekleyerek kavurun. Et pistikden sonra sogany ekleyin ve 2 dakika kavurun. (sogany kucuk dogramayin) Sonra havuclary temizleyip, cubuk sekilinde kiyin ve tencereye ekleyip 2 dakika kavurun. Havuclar kovrulunca kaynamis su ekleyin(havuclari kapatacak kadar). Baska bir tabakta pirincin uzerine kaynamis su ekleyerek 3 dakika bekletin(suyun pirinci kapatmasi lazim. Su ekledikten sonra pirinci kasikla karistirin). 3 dakika gectikden sonra pirinci soguk su ile yikayip tencereye ekleyin ama pirinci eklemezden once 1 yemek kasigi tuz ekleyin. Pirinci ekledikten sonra kaynamis suyu pirinci 2 cm kapatincaya kadar ilave edin. Tencerenin altini yuksek atese getirin ve surekli pirinc suyunu cekinceye kadar karistirin. Pirinc suyunu cekdikten sonra tencereyin altini en dusuk atese ayarlayin ve tencerenin kapagini sikica kapatarak yaklasik 20 dakika pisirin. Bu sure dolduktan sonra pilavi kasikla karistirin ve tekrar tencerenin kapagini kapatarak 20 dakika pisirin. 20 dakika gectikden sonra sicakligna servis yapin.